sábado, 14 de febrero de 2009

Kap premio Gat Perich!!

Nuestro compañero Kap, Jaume Capdevila (Berga, 1974), ha sido premiado con el prestigioso Gat Perich. ¡Enhorabuena!
Según indica El Periódico:
el jurado pretende "distinguir a un dibujante de las nuevas generaciones" y, sobre todo a un "gran conocedor del mundo del cómic". Kap dijo sentirse "abrumado" y aseguró que le costaba creer que esté en el mismo lugar que antes han ocupado "maestros" del humor. ¿Qué opina de Perich? "Dibujo gracias a él. Desde que leí Nacional II supe que lo que quería hacer era explicar el mundo con una imagen, como Perich. El dibujante colabora con El Mundo Deportivo y La Vanguardia, es autor de estudios sobre humorismo gráfico, como los dedicados a Tísner, Bagaria y Muntañola. Y va a publicar Canya al Borbó, en Llibres de l'Índex, un compendio satírico sobre la monarquía española. Los premios se entregarán el 14 de marzo en Barcelona. El día antes, en Premià de Mar, se inaugurará la exposición Perich sense concessions."
En el Punt Digital, escribe al respecto Jaume Vidal:
«L'humor gràfic no serveix només per fer riure; potser per la potència que té la imatge, és també una forma de colpejar la realitat, és una manera d'apropar-te a aquest món boig.» Així de contundent es va mostrar el dibuixant Jaume Capdevila, Kap, (Berga, 1974) en saber-se guanyador de la catorzena edició del premi d'humor Gat Perich, convocat per preservar l'esperit del dibuixant Jaume Perich. Kap rebrà el premi el pròxim dia 14 al Centre de Convencions de Barcelona, on també hi serà present Andreu Buenafuente, al qual també se li lliurarà un Gat Perich per la seva trajectòria a la televisió i a la ràdio, on ha fet de l'humor una manera singular d'explicar l'actualitat. El premi es dóna amb el suport de l'Ajuntament de Premià de Dalt.
Jaume Capdevila, Kap, és llicenciat en belles arts per la Universitat de Barcelona i els seus acudits gràfics i caricatures apareixen als diaris La Vanguardia, Mundo Deportivo i Regió 7. També participa en el portal d'humor El Web Negre. A més del seu vessant com a ninotaire, Kap és un gran estudiós de l'humor gràfic. Acaba de publicar el llibre L'humor gràfic de Tísner. Una aproximació a les caricatures d'Avel·lí Artís Gener (Pagès Editors). També està a punt de publicar en Els Llibres de l'Índex Canya al Borbó, una obra que recull tot un segle de caricatures dedicades als Borbons. Com a treball de creació pròpia, Kap està preparant el llibre de sàtira política Manar! manar! (s'ha de pronunciar amb la cantarella de la cançó Mana, mana, dels Teleñecos). També ha comissariat exposicions com ara la dedicada a l'humor de Muntañola L'art de riure, l'art de viure.

Kap se sent hereu del treball de Perich. «Si sóc humorista és pels seus llibres, que em van impactar molt», explica el dibuixant. Tot i que té una trajectòria professional de quinze anys, considera: «El millor de mi encara ha de venir, i em fa cosa que el meu nom estigui al costat de noms tan rellevants.» Kap es refereix a altres guanyadors del Gat Perich com ara Gila, Fer, Mingote, Kim, Muntañola i Pepe Rubianes.